Site Overlay

A nemezelő gyapjú egyre népszerűbb alapanyag

Valami igazán különleges anyagot és technikát keres, hogy maradandót alkosson? A merinói juhok bundájából készített nemezelő gyapjú az ősmagyarok körében is közkedvelt anyag volt. Fontos megjegyezni, hogy a nemezelő gyapjú és a filc között van különbség, mégpedig az, hogy az egyik gyári készítésű, míg a másik kézzel készített.

Forró vizes gyúrás hatására a szőrön elhelyezkedő pikkelyek összeakadnak, így alakul ki az összetömörödött szőrből ez az igen erős anyag, ráadásul vízálló, hőálló és hőszigetelő. Nemcsak népművészeti, kézműipari termékek és műalkotások készülnek belőle, de lángállósága miatt a tűzoltók ruháit is nemezelő gyapjúval készítik.

A nemezelő gyapjú a kalap jellegzetes anyaga, de készíthet belőle kesztyűt, csizmát, táskát, sőt, akár babát is! Általában anilin alapú festékkel színezik -temérdek színből választhat- így feldolgozhatóságát és rugalmasságát megőrzi. A nemezt, művészeti installációk és műalkotások készítése mellett, használják a mezőgazdaságban és a gyógyászatban is.