Site Overlay

Ragadjuk meg a mai névnap lehetőségeit

Ha találni akarunk egy kiváló indokot arra, hogy miért legyünk vidámak aktuálisan, akkor gondoljunk csak bele abba, miszerint az év minden napján valaki ünnepel valamit. Rengeteg esemény van, ami kötődhet történelmi alkalmakhoz, nemzetközi ünnepekhez, személyes élményekhez. A mai névnap pontosan ilyen. Az év 365 napján mindig ünnepelni lehet valakinek a megszólítását. Tehát bőven találhatunk olyanokat a baráti társaságunkban, akiket köszönthetünk, esetleg koccinthatunk az egészségükre. A mai névnap tisztelete minden országban más megítélést kap.

Hazánkban és a környező régiókban a legtöbben tartják, de az angolszász vidékeken teljesen kikopott. Bár tény, hogy idehaza is sokan csak nyűgnek élik meg, de az sem ritka, hogy nagyobb eseménynek minősül, mint a születésnap. Ami biztos, hogy megéri kedvesen fogadni a köszöntéseket a mai névnap alkalmával és egyértelműen a jó szándék, kedvesség jele, ha legalább egy üzenet erejéig mi sem feledkezünk el a közvetlen környezetünkben élőkről.

Fontos esemény a Katalin névnap

A névnapok sorában vannak, amelyek nagyon meghúzódnak a háttérben, míg mások gyakran sokak által ismertek. A Katalin névnap az utóbbi kategóriába tartozik, ugyanis egy komoly néphagyomány kötődik hozzá. Azt szokták mondani, ha Katalin napja kopog, akkor a karácsony tocsog. De ugyanez igaz fordítva is. Bár nem szabad elmenni figyelem nélkül amellett sem, hogy a Katalin névnap két alkalommal fedezhető fel a naptárban. Az egyik április 30, a másik pedig a jeles november 25, amihez egyértelműen a mondás köthető.

Egy igen kedvelt keresztnévről van szó, ami egyre gyakoribb az elmúlt években. A megszólításnak komoly múltja van, hiszen több nyelvből eredeztethető, de jelentése a koronához és tisztasághoz köthető. A Katalin névnap többféle vonatkozással bír. A szerelem, üzlet, egészség színterein ugyanúgy megmutatkozik, valamint személyes kapcsolódás is felellhető, hiszen amint tudjuk, a név minden esetben jellemzi a viselőjét. Ünnepelni jó és olykor kell is, ezért legyen névnap vagy más alkalom, mindennek meg kell adni a módját!