Site Overlay

Hal és zöldség passzírozó

Van egy igen elterjedt konyhai eszköz, amit élelmiszerek, például levesek, szószok, hal, burgonya, vagy zöldségek őrlésére és pürésítésére használnak. A passzírozó használható befőzés vagy befőtt készítés során, hogy sima pürét állítson elő magvak, héjak vagy szárak nélkül. A passzírozó továbbá használható meleg vagy hideg ételekhez is.

Ez általában egy kézi meghajtású eszköz, tetején egy hajtókarral. Alakja széles szájú, fordított kúp, lábakkal vagy kiálló részekkel, amik egy tál fölé helyezhetők. Ezek segítségével stabilan tartható az eszköz, miközben beleönti a passzírozni kívánt ételt és elforgatja a hajtókart. Az alja perforált, és az őrölt ételt a fogadóedénybe szűri.

A hajtókarhoz csiszolólap van rögzítve. A passzírozó hajtókarjának elfordítása közben a hal vagy a zöldség az ételdaráló alján lévő perforált korongra kerül, már pépes formában. Onnan a szita lyukain át jut át a tálba, szűrt állapotban. Ezeket gyakran cserélhető, perforált szitálókorongokkal szállítják, hogy finomabb vagy durvább püréket készíthessen.