Site Overlay

A dohos szag eltüntetése a megelőzéssel kell kezdődjön

A lakásban kialakuló dohosodásért a penész tehető felelőssé. A penészspórák által kibocsájtott gázok miatt alakul ki, és a megelőzése, illetve a dohos szag eltüntetése rendkívül fontos az egészség szempontjából. A magas páratartalom előbb-utóbb penészesedés kialakulásához vezet, főleg abban az esetben, ha a szellőzés sem tökéletes. A főzés, teregetés megemeli a páratartalmat, és az lecsapódva kedvez a penész kialakulásának.

A dohos szag eltüntetése előtt tehát gondoskodni kell a penészesedés kialakulásának megelőzéséről, megfelelő szellőztetéssel vagy páraelszívó használatával. A már kialakult dohos szag eltüntetése a legkedveltebb házi szer, a szódabikarbóna bevetésével olcsón és hatékonyan megoldható, a kiváltó okokat azonban mindenképp meg kell szüntetni.

A kényelmes és tiszta ágynemű a pihentető alvás alapvető feltétele. Nem elég azonban csak a párnahuzatot cserélni rendszeres időközönként, a tollpárna mosása is szükséges legalább évente két alkalommal. Fontos azonban a megfelelő elővigyázatosság, ha a tollpárna mosása mosógépben történik. Ellenőrizni kell a párna varrásának, anyagának állapotát, amennyiben sérülésmentes, a párnát öblítő nélkül, speciális mosószerrel mossuk a mosógépben.

Nagyon fontos a tollpárna mosása után az alapos szárításról is gondoskodni, ugyanis a nem megfelelően kiszáradt toll bebüdösödhet, bepenészesedhet. Ajánlott a napon való szárítás, mert ezzel a párna fertőtlenítése is megoldható, továbbá szárítógép használata után a biztonság kedvéért, a szabad levegőn való levegőztetés.

A fehér ruha mindig kényesebb, mint a színes, ezért a tisztítását is különös gonddal kell végezni. Léteznek ugyan különböző kemikáliák, amelyek hatékonyan fehérítik ki a ruhát, azonban ezek roncsolják a ruha anyagának szerkezetét és a környezetre, egészségre sincsenek jó hatással.

Ezért ajánlott a ruha fehérítés házilag, amely a háztartásban használatos természetes szerek használatával könnyen megoldható. Első lépésként a ruha fehérítés házilag áztatással kell kezdődjön, amihez tökéletes szer a szódabikarbóna vagy a citromlé. A ruha fehérítés házilag és a foltok eltávolítása az ecet erejével is megoldható, ami emellett vízlágyítóként is használható a mosógépben, így megakadályozza a vízkőlerakódásokat.

Fehér cipője valószínűleg mindenkinek van vagy volt már életében, és emlékszik az érzésre, amikor sáros lábbal véletlenül rálépnek, vagy a gyepen sétálgatva fűfoltossá válik. A fehér cipő tisztítása azonban néhány praktikával könnyedén megoldható, és a kedvenc cipőnk újra a régi pompájában díszeleghet. A legegyszerűbb megoldás a mosógépben való mosás, ami azonban a bőr és műbőr cipők esetében kerülendő.

A vászon és sport fehér cipő tisztítása mosógépben 30 fokos programon, kímélő centrifugával, mosózsák használatával ajánlott. Foltok esetén előfordul, hogy mosás előtt előkezelés is szükséges, hogy a fehér cipő tisztítása tökéletes eredménnyel járjon. Erre a célra hatékonyan alkalmazhatunk olyan háztartásban használt szereket, mint a borotvahab, mosószappan, radír, szódabikarbóna, fogkrém és az ecet.