A világ egyik legnépszerűbb szeszesitala nem más, mint a whiskey. A kiválasztása azért nem olyan egyszerű, mivel a világ minden táján, különböző aromák és whisky fajták léteznek. Maga a whiskey neve lefordítva azt jelenti, hogy az élet vize. A whisky fajták többsége desztillált alkoholtartalmú szesz, amit erjesztett gabonából állítanak elő. Ez a gabona lehet kukorica, rozs, árpa vagy búza. A gabonaszemeket vízzel együtt melegítik át, aminek során cefre készül belőle, a magvakban található keményítő lebomlik és cukorrá alakul, amiből később alkohol képződik.
A legtöbb whisky fajták érlelése fahordóban történik, aminek során a whiskey alkoholtartalma 40% lesz. Sokat számít a whiskey íze attól, hogy miként készítik el és milyen desztillációs folyamaton megy át, mennyi ideig érlelik. Fa- vagy acélhordóban tárolják, sőt, vannak olyan whiskey fajták is, amelyeket tokaji boroshordóban érlelnek. Ezt a típusú italt sokan tisztán, jégre öntve fogyasztják vagy koktélok remek kiegészítőjeként kerül elő.