Site Overlay

Az egyszerű bútor festés lépései

A régi bútort nem kell kidobni abban az esetben, ha még javítható és felújítható. Gyakran elég csak a bútor festés és a megkímélt állapotú, de már nem divatos színű szekrénybe vagy polcba új életet lehelhetünk. Természetesen ez nem egy bonyolult feladat, azonban érdemes megszívlelni néhány tanácsot.

Az otthonszuletik.hu weboldal készítői részletes cikket szentelnek ennek a témának. Először is érdemes tudni, hogy bármilyen anyagból is készült a bútor, a megfelelő technikával felújítható, újra festhető. A bútor festés első fázisa a munkafelület felkészítése. Mivel a régi bútorok tele lehetnek szúval és egyéb apró kártevőkkel, érdemes minden részletüket átvizsgálni, majd pedig esetlegesen szakemberre bízni a fertőzött fa kártevőktől való mentesítését. A bútor festés második lépése az elöregedett festékrétegek eltávolítása érdesebb csiszolópapírral. Ez körül-belül 1-2 órát veszi igénybe a darab méretétől függően. Ha ezzel is megvagyunk, akkor következhet az alapos tisztítása.

Ezt akár mosogatószeres vízzel is megtehetjük, a lényeg, hogy a tisztítás után ne feledjük el átmosni a felületeket sima langyos vízzel. A bútorfestés házilag a felületi hibák javítását sem mellőzi. Ehhez használhatunk egyszerű javítótapaszt és spaklit. Végre elérkeztünk a munkánk legérdekesebb részéhez, magához a festéshez. Többfajta festék közül választhatunk, mint az akrill-, tej-, kréta-, latex falfesték, valamint a zománcfesték. A bútorfestés házilag utolsó lépése a zárófesték használata, mivel a felületzárás ellenállóbbá teszi a bútort.