Site Overlay

A kánikulában sok a bőrgyógyász dolga

Végre itt a nyár! A gyerkőcök kedvenc évszaka szorosan összefügg a végtelen szórakozással, izgalmas kalandokkal és vízparti fürdőzésekkel. A nagy melegben azonban az érzékenyebb bőrrel rendelkező személyeknél, különösen a kisebb gyerekeknél könnyen jelentkezhet a roppant nagy kellemetlenséget okozó melegkiütés, orvosi szakszóval miliaria.

A bőrgyógyász véleménye szerint, az aprócska piros pöttyök a legtöbbször maguktól elmúlnak, de csak abban az esetben, ha az okozati tényezőket kiiktatjuk. A melegkiütés oka pedig, ahogy azt a neve is kellőképpen sejteti, a magas hőmérséklet, az azzal járó izzadás és a verejtékmirigyek eltömődése.

A bőrgyógyász javaslatát megfogadva, érdemes lengébben öltözködni, kerülni a direkt napfényt és naponta akár többször is hűvös vízzel lezuhanyozni. Ha a tünetek nem enyhülnek, be kell vetni a melegkiütés elleni nagyágyúkat, a gyógynövényes krémeket és kenőcsöket.

Azonban mielőtt bármit magunkra kennénk, mindenképpen ajánlott megkérdezni a bőrgyógyászt is. Miért? Nos, a válasz roppant egyszerű, ha nem vagyunk tisztában a szóban forgó krémek pontos hatásával és mellékhatásaival, könnyen allergiás tüneteket is produkálhatnak.

A bőrgyógyász szakorvos ezzel ellentétben gondosan és megfontoltan ajánlja az enyhülést ígérő szereket, amelyeknek a hatása már rövid időn belül is érezhető. Mikor kezdhetünk gyanakodni arra, hogy valóban a meleg okozta kiütéstől szenvedünk?

A kezdetben csak piros színű pöttyök általában a felsőtesten, a mell alatt, a háton, a derékon és az egyéb hajlatokban jelennek meg. A pörsenések teteje fehéres színű, a hólyagok sokasága pedig kellemetlenül viszket. Ha a pattanás-szerű kitüremkedéseket nem kezeljük azonnal, akár be is gyulladhatnak.

A bőrgyógyász szakorvos javaslata szerint, a különféle aloé-verás készítmények mellett, a körömvirág kivonatos, levendulás és mentolos kenőcsök is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Annak érdekében pedig, hogy meginduljon a normál verejtékezés, igyekezzünk könnyed, légáteresztő ruhákkal burkolni a testünket!