Site Overlay

Hogyan valósítható meg az elektromos fűtés napelemmel?

A nagyobb lélegzetvételű lakásfelújítások közepette, a háztartás lakóiban gyakorta ébred fel az igény a fűtési rendszer korszerűsítésére. Ezekben az esetekben kerülhet terítékre az elektromos fűtés napelemmel történő megvalósítása is. De a régebbi típusú radiátorok esetén kiaknázhatjuk-e a napelem rendszerek nyújtotta zseniális lehetőségeket?

Fontos kérdés még ezen kívül, különösen a leendő napelemrendszer tulajdonosoknak, hogyan is történik pontosan a napenergia tárolása, milyen lehetséges módszerekkel lehet „elraktározni” azt a többletet, amit a rendszer megtermel? Cikkünkben ilyen és ehhez hasonlóan releváns témákat boncolgatunk.

Napenergia tárolása – több megoldás is a rendelkezésünkre áll

A napenergia tárolása érdekes és összetett kérdés, ami joggal foglalkoztat minden jövőbeli szolárrendszer tulajdonost. Előfordulnak ugyanis olyan időszakok, amikor a termelt elektromos energiát nem tudjuk azonnal használni. Néha, a nap egyes szakaszaiban vagy az időjárási viszonyok miatt, szükségünk lehet extra energiára. Az áramkimaradások esetén pedig különösen előnyös, ha rendelkezésre áll a tárolt áram.

Az év folyamán, a napelemek által termelt energia és az energiaigényünk valószínűleg nem egyezik. Nyáron, amikor a hosszú esték során gyakran kint tartózkodunk, lehet nincs is szükségünk mesterséges világításra. Ez télen éppen fordítva van, mivel a Nap hamarabb nyugszik és már délután 5 óra előtt sötétedik.

Nyári időszakban talán csak a légkondicionálót használjuk, míg télen a napelemekkel előállított villamos energiát fűtésre is igénybe vehetjük. Erről részletesen később lesz szó.
Mivel a napelemek csupán a napsütéses órákban képesek energiát előállítani, fontos, hogy találjunk olyan megoldásokat, amelyek képesek ellensúlyozni a fent említett kihívásokat.

3 módszer közül is választhatunk

A hagyományos napelemek alapvetően a központi hálózatot használják tárolóként. Igény esetén innen lehet „lekérni” a villamosenergiát. Ha többet termelünk, mint amit használunk, a szaldó elszámolás híján, havi bruttó elszámolást végezhetünk.

Ha ennél praktikusabb megoldásra vágyunk, a szigetüzemű rendszer áll a rendelkezésünkre, ami teljesen függetlenül az akkumulátorában tárolja az extra áramot, ellentétben a hálózatra kapcsolt egységekkel. Hasonló elven működik a hibrid rendszer, ami egyszerre működhet (igény esetén) hálózatra kapcsolt szolárrendszerként, de az akkumulátornak köszönhetően, a szigetüzemű verzió előnyeit is ötvözi.

Napelem rendszer fűtésre – kár lenne nem kiaknázni a lehetőségeket

Amennyiben a napelem rendszer fűtésre voksolunk, nemcsak a villany-, de a fűtési számlánkat is lenullázhatjuk, ez pedig az energiaválság fenyegető közelségében felbecsülhetetlen értékű segítség a mindennapokban. Fontos azonban tisztában lenni a modernizálás pontos körülményeivel.

Napelem rendszer fűtésre – hogyan?

A napelemek nem termelnek meleg vizet, „csupán” áramot, amit aztán az elektronikus berendezések mellett, a fűtésrendszerben is kamatoztathatunk. Az elektromos fűtés napelemmel 3 módon is kivitelezhető az otthonunkban: villanyradiátorral, villanykazánnal vagy hőszivattyúval.

Egyszerűbb, mint hinnénk

A napelemek által termelt áramot közvetlenül elektromos fűtőpanelek, padlófűtés vagy más elektromos fűtési megoldások működtetésére lehet használni. Ezek a rendszerek átalakítják az elektromos energiát hőenergiává, így melegítik fel a helyiségeket.

A hőszivattyúk rendkívül hatékonyak a környezetből (levegő, víz vagy föld) származó hő energiájának felhasználásában. A napelemekkel előállított elektromos energia táplálja a hőszivattyút, ami megnöveli a külső hőmérsékleten szerezhető hőenergia hatékonyságát, így télen fűtésre, nyáron pedig hűtésre használható.

Nem ugyanaz, mint a napkollektor!

Bár a napkollektorok nem ugyanazok, mint a napelemek, gyakran együtt használják, a napenergia maximális kihasználása érdekében. A napkollektorok közvetlenül a Nap hőenergiáját használják fel a víz vagy más hordozóközegek felmelegítésére, amit aztán fűtésre vagy a meleg víznek az előállítására használhatunk. A napelemek által termelt elektromos energia pedig a rendszer működtetésére és a szükséges pumpák, vezérlők energiaellátására is tökéletes.