Site Overlay

Nehéz kór a reflux

Először úgy gondoljuk, hogy átmenetileg megemelkedett a gyomrunk savtartalma evés vagy ivás után és ezért érezzük a kellemetlen tüneteket. Viszont ezek utalhatnak egy elég komoly betegségre is, mert megtörténhet, hogy reflux áll a háttérben. Megjelenésének legfőbb oka, hogy az alsó nyelőcső záróizma elégtelenül működik.

Egészséges embereknél teljesen bezárul ez az izomgyűrű az étel áthaladása után, így megakadályozva a gyomorsav visszafolyását és az emésztés okozta kellemetlen szagok kiáramlását. Vannak esetek, amikor a rekeszizom sérve teszi lehetővé a reflux kialakulását. Bármi legyen is az ok, ezt a betegséget kezelni kell! A szakorvosok a legtöbb esetben gyógyszeres kezelést írnak fel és életmódbeli változtatásokat javasolnak, de egyik sem könnyű.

Akarattal megoldható a reflux diéta

A betegek szerencsés helyzetben vannak, hiszen a betegség kezelése gyógyszerekkel jól kezelhető és a megfelelő táplálkozással ez a folyamat felgyorsítható. A reflux diéta által elkerülhető a probléma kiújulása, ami jó hír a betegeknek, hiszen senki nem akar újra és újra ugyanattól az egészségügyi problémától szenvedni. Fehérjedús és rostban gazdag ételeket ajánlott fogyasztani, több, de kisebb adagban.

A reflux diéta során alaposan meg kell rágni az ételeket, ugyanis a nagyobb falatok emésztéséhez több gyomorsavra van szükség, mint a rágás során pépessé alakított tápláléknál. Mivel a túlsúly is hozzájárulhat a betegség kialakulásához, ezért azoknak az érintetteknek, akik súlytöbblettel élnek, le is kellene fogyniuk.

Ne maradjon kezeletlenül az IBS betegség!

A belek nem megfelelő működésével több betegség is kapcsolatba hozható, többek között az irritábilis bélszindróma (IBS). Nem valamilyen szervi elváltozás miatt alakul ki az IBS betegség, de ha kezeletlenül marad, várható a tünetek súlyosbodása és az életminőség romlása. Szövődményei közül a legsúlyosabb az aranyér kialakulásának esélye. Az IBS betegség által okozott szimptómák valóban kellemetlenek.

Tapasztalatok szerint, gyakoribb a hölgyeknél, ami valószínűleg a hormonzavarral vagy a hormonháztartás változásaival hozható összefüggésbe. Nem ritka, hogy ez az egészségügyi probléma egész életén végigkíséri a beteget. A kialakulásának okai nem tisztázottak, mindazonáltal a tünetei eléggé széles skálát ölelnek fel. Érdemes tájékozódni erről például a neten.

Pollenindex.hu érdekes témákkal

Az IBS-ről és egyéb betegségekről is, mint például az allergia, sok információt megtalálunk, amelyeket ismernünk kell ahhoz, hogy felismerhessük egy-egy betegség szimptómáit szükség esetén. A virágpor okozta egészségügyi zavarokról olvashatunk a pollenindex.hu weblapon. Jó, ha vannak erről ismereteink, hiszen ez számít a leggyakoribb allergiás tünetnek szerte a világon.

Kijelenthető, hogy a világ népességének legalább 20%-a érintett ebben a betegségben, mivel a virágpor rengeteg ember mindennapjait keseríti meg. A pollenindex.hu portálon olvasható cikk szerint, a magyarok sem számíthatnak túl sok jóra. Kutatók ugyanis rávilágítottak arra, hogy néhány éven belül, Magyarország lakosságának a fele is szenvedője lehet a pollenallergia okozta tüneteknek.