Site Overlay

Mit érdemes tudni a skót whiskyről?

Sima, erőteljes és csábító. Kóstolja meg ezt a sötét párlatot egy nagy jégkockával felszolgálva! A skót whisky igen ízletes ital, amit gyakran összetévesztenek a rozsból készült fajtával. Bár az emberek mindkettőt nagyjából ugyanúgy élvezik, valójában teljesen különböznek egymástól.

A skót whisky Skóciában készül árpából és vízből. A lepárlóüzemek legalább 3, de a legtöbbjük 8-10 évig is érlelik, ami még lágyabb ízt eredményez. Tehát igen, egyes palackok sokévesek és minden év elteltével még összetettebbé válnak.

A gyártók a palackokon vagy a névben mindig feltüntetik az ital korát. Ezt a jellegzetes italt kizárólag élesztővel erjesztik. Skóciában tölgyfahordóban kell érlelődnie és nem tartalmazhat hozzáadott anyagokat. Ahogy az ital érik, aranyszínűvé válik.

Az érlelés során bekövetkező apró változások is befolyásolják az ízét. Például az európai tölgyfában érlelt scotch más ízű lesz, mint az amerikai fehér tölgyben érlelt fajta. A skót whisky színe a halvány szalma színétől egészen a borostyánig terjedhet, a korától függően.