Site Overlay

Lehetnek lelki eredetűek a pajzsmirigy túlműködés okai?

A tudósok szerint, a hormonális zavarok gyakran állnak a depresszió megjelenésének hátterében. Tehát a pajzsmirigy túlműködés okai között általában megtalálható a hormonok túlzott termelése. A betegség tipikus tünetei közé tartozik például a hőérzet, a hiperaktivitás, a fokozott idegfeszültség, a heves szívdobogás, az alvászavar, a remegő kéz, a fogyás vagy a hasmenés. A pajzsmirigy túlműködés okai mögött pszichoszomatikus tényezők is állhatnak, ami azt jelenti, hogy pszichológiai tényezők szerepet játszhatnak a kialakulásában.

A pajzsmirigy túlműködés hatásai közé tartozik a test szöveteinek erős anyagcsere zavara, illetve a memória- és koncentrációs problémák. A pajzsmirigy túlműködés okai általában nem vezetnek tipikus depresszióhoz. Az általa okozott mentális zavarok inkább a bipoláris zavarra hasonlítanak, amit érzelmi ingadozás, ingerlékenység, álmatlanság és figyelemzavar jellemez. Ha jelentős és hosszantartó érzelmi ingadozást tapasztalunk, meg kell vizsgálni, hogy mögötte a pajzsmirigy túlműködés okainak valamelyike áll-e.

Fedjük fel a lábfejgörcs okait!

Az intenzív fizikai megterhelés sokszor kihat az izmainkra. Az izomgörcsök gyakran a magnéziumhiány következményei. A lábfejgörcs okai érrendszeri vagy neurológiai eredetűek is lehetnek. A lábfájás, beleértve a gyakori lábfejgörcsöket is, a máj- és vesebetegségek tünete lehet. A fájdalmas izomösszehúzódások leggyakrabban a sportolókat érintik. A lábfejgörcs okai az elektrolit rendellenességek is lehetnek, azaz mikrotápanyag hiány állhat a háttérben.

Sokan ezt a jelenséget a magnéziumhiánnyal hozzák összefüggésbe, de valójában hasonló tüneteket okozhat az alacsony nátrium-, kalcium- és káliumszint, valamint a kiszáradás is. A lábfejgörcs okai az intenzív testmozgás, a meleg miatti vízveszteség és a helytelen táplálkozás mögött is megbújhatnak. De a bizonyos gyógyszereket, különösen vízhajtókat és vérnyomáscsökkentőket szedőknél fennáll a veszélye annak, hogy mellékhatások izomösszehúzódások formájában jelentkeznek. A lábfejgörcs okainak meghatározására laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokra van szükség.