Site Overlay

Közkedvelt a francia cognac

Franciaország éppen annyira híres a kiváló parfümjeiről, mint a megmásíthatatlan szeszesitalokról. Az ott készülő bor és pezsgő után, a cognac szintén közkedveltnek számít, ráadásul az eredetvédettségnek hála, nem hagyja el a francia földet. Ha valamelyik italhoz kéne hasonlítani, akkor az a bor lenne, mivel valójában ennek a tovább érlelt változata.

Ez a kémiai folyamat tölgyfahordókban történik a Cognac nevű településen, ami ma is híres a borairól. Érdekesség, hogy a párlat elkészítéséhez nem használhatnak fel bármilyen bort, csak a meghatározott szőlőfajokból.

A felállított hagyományokat több mint 300 éve követik és nem ma fognak változtatni rajta. A lepárlás az ősök által felállított rézüstökben történik, amit kétszer ismételnek meg.

Az így kapott, körülbelül 70 fokos ital ezután legalább 2 évig lesz a hordókban. Legvégül hígítják és más cognac fajtákkal keverik össze. A kóstolómester által ellenőrzött üvegek 10.000 Ft-nál kezdődnek, azonban az igazi különlegességek elérik a több százezres nagyságokat.