Site Overlay

Jó gázmaszk a por ellen

A munkahelyek különbözőek, azonban mindenhol elengedhetetlen a pontos biztonsági előírásoknak a betartása. Bizonyos körülmények között kötelező lehet a gázmaszk használata, akár hosszú órákon keresztül is. Miért? A nevével ellentétben gázmaszkot viselni nemcsak akkor kell, amikor az egészségre veszélyes gázok szabadulnak fel a dolgozók közelében.

Esetenként az apró szemcsés por éppen olyan veszélyes lehet, mint a gáznemű anyagok. Az előkészületeknél nem feltétlenül csak a lakásokban generálódó porra kell gondolni, hiszen vannak olyan láthatatlan nanoszemcsék is, amiket az ember a tudta nélkül lélegez be. Ezek bejutnak a tüdőbe és később a véráramba. Hol kerülhet valaki közvetlen kapcsolatba ilyen porral?

Építkezéseken a levegőben szálló cementpor, fénymásolással, festéssel foglalkozóknak a festékpor, papírral dolgozóknak a papírpor jelenthet különös veszélyt, főleg akkor, ha folyamatosan ki vannak téve a behatásnak. Ezeknek a dolgozóknak könnyebben károsodnak a légutaik, és legrosszabb esetben akár rákos megbetegedés is kialakulhat a szervezetükben. Azonban van mód a védekezésre, hála a különböző gázmaszkoknak.

Munkahelytől, a por mennyiségétől és milyenségétől függően beszerezhető félálarc, szelep nélküli pormaszk, szelepes pormaszk, szűrőbetétes álarcok és a teljes arcot lefedő gázmaszkok. Vannak modellek, amik egyszer használatosak, másokban a szűrőt bizonyos időközönként ki kell cserélni. A légzőszelepek megakadályozzák, hogy a maszk bepárásodjon, emellett kényelmes is, ami szintén nem utolsó szempont.