Site Overlay

Hogyan kímélhető a kinyomócsapágy?

A tengelykapcsolók esetében fontos alkatrésznek számít, ami sajnos gyakran el szokott romlani. Ez nem a kinyomócsapágy rossz minősége miatt van, hanem attól, hogy sokan folyamatosan lenyomott kuplunggal várják a zöldet a piros lámpánál.

Ezért nemcsak a nagy nyomatékot kell elviselnie a kinyomócsapágynak, hanem a sofőrök rossz vezetési szokásait is. Tehát, aki megfelelően használja a kuplungot és a váltót, az jelentősen meghosszabbítja a kinyomócsapágy élettartamát, amivel a saját pénztárcáját is kímélheti a kiadásoktól.

Hogyha nem szeretnénk, hogy ennek a gépelemnek az élettartama a felére vagy a harmadára csökkenjen, akkor csupán annyi a teendőnk, hogy járó motornál felengedett kuplunggal és üresbe tett váltóval várjuk, amíg a kereszteződésben zöldre vált a lámpa.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy ajánlott rövid ideig, kis fordulatszámon csúsztatni a kuplungot. A kinyomócsapágy általában bowdenen keresztül közvetlenül kapcsolatban van a kuplungpedállal, amit minden indításkor, sebességváltáskor és megálláskor hatalmas terhelés ér.