Site Overlay

Ellenállhatatlan ízű füstölt sonka

Ki ne fogyasztott volna már finom házi sonkát, amihez fogható sehol a világon nincs, csak Magyarországon? A középkorosztály tagjai biztosan emlékeznek a nagyszülőknél fogyasztott füstölt sonka ellenállhatatlan, semmihez sem hasonlítható finom ízére, ami tradicionális módon készült annak idején. Apáról fiúra száll eme különlegesség elkészítésének tudománya, hiszen a régi időkben a család apraja-nagyja hozzájárult a disznótoros és az utána következő munkához.

Mondják, hogy ahány ház, annyi szokás és e gondolat mentén rájövünk, hogy minden házi füstölt sonka más, ugyanakkor bizonyos dolgokban mégis megegyezik. Hetekig pácolják sóban, hiszen ez a tartósítás egyik módja, aztán az idő leteltével hagyományosan, keményfán felfüstölik. A legtöbb gazda 2 napig tartotta füstön a sonkát. Ezután pedig fellógatta a szellős, hűvös kamrában, ahol hónapokig is elállt. Füstölés után 3-4 héttel már kiszáradt annyira a füstölt sonka, hogy lehetett nyersen is fogyasztani.

Persze főzve, sütve szintén különlegesen ízletes, a húsvét pedig egyenesen elképzelhetetlen volt és ma is az főtt sonka nélkül. Ma már sajnos, a legtöbb háztartás nincs úgy felszerelve, hogy disznótorokat tarthassanak az ott élők, illetve lassan már csak kevesen tudják megfelelő módon feldolgozni a sertést. Viszont nekik sem kell lemondaniuk a házi füstölt sonka nyújtotta gasztronómiai élményről, mivel lehet ilyen finomságot vásárolni.

Például a kolbaszaruhaz.hu webáruház kínálatában kizárólag házi kézműves termékek beszerzésére van lehetőség és a több mint 10 kg-os parasztsonka pedig igazi különlegessége a termelőknek. Rendkívüli ínyencség ez, laktató és egészséges. Kerti partikról nem is hiányozhat, mint ahogyan a házi szalonna és kolbász sem. Mindezeket megvehetjük az említett internetes portálról. Nyilvánvaló, hogy a házi füstölt sonka nem annyi, mint a bolti típusoké, ugyanis az elkészítésének módja és ideje sem ugyanannyi. De legfőképpen a minősége az, amit egyszerűen nem lehet összehasonlítani a boltban kapható változatokkal.