Site Overlay

Egyre népszerűbb dísznövény a ciklámen

Ha igazán szeretjük a különböző színeket és formákat, akkor érdemes magunkat körül vennünk sokféle otthoni dísznövénnyel. Természetesen, ha úgy döntünk, hogy ebbe komolyabban belevágunk, akkor első dolgunk legyen minden esetben a virágok igényeinek megismerése és azok kellő kielégítése. Egyértelműen így van ez a ciklámen esetében is. Ez a jól ismert és közkedvelt szobanövény eredetileg Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Európának a mediterrán területein honos, de megtalálható még kis hazánkban is az erdei ciklámen formájában időszakosan.

A virágai többféle színben változnak a nemesítések hatására, így teljesen igény szerint válogathatunk a kínálatból. A szirmok vékony száron találhatók, amelyek a levéltövekből fejlődnek ki. Tartása során érdemes kellően odafigyelni a hőmérsékletre első sorban. Nem bírja a túl meleget, viszont a fagytól szintén óvni kell. A ciklámen átalagosan a 10-15 fokos környezetben marad tartósan szép. Télen az ablakban remekül érzi magát, hiszen ilyenkor tud a fényben fürdőzni, nyáron a közvetlen napsugaraktól viszont óvni érdemes. Figyeljünk oda rá kellően.

A tél slágere a mikulásvirág

Bár az ősz sokak szemében az elmúlás jele, amikor a természet kicsit meghal, majd pedig a hosszú téli szezon alatt minden alszik. Vannak azonban olyan slágernövények, akárcsak a mikulásvirág, amelynek a közkedveltsége töretlen, főleg ebben a szezonban. Igaz, hogy eredeti élőhelyén, Közép-Amerika térségében, főként Mexikó területén honos, ahol félcserjeként tengeti a mindennapjait ez a faj. Mivel nagy méretben nem lett volna rá igény, így a tenyésztők gondoskodtak róla, hogy kisebb változatban kerüljön a hazai közönséghez.

A mikulásvirág jellegzetesen a felső piros levelei miatt kedvelt, de már elérhető fehér, krém, rózsaszín, bordó árnyalatokban is. Gondozása és újra virágoztatása komoly törődést igényel. Csak akkor fektessünk bele, ha valóban képesek vagyunk megadni neki a kellő figyelmet, különben csak szenvedni fog. A viragbarat.hu oldalon a mikulásvirág igényeinek részleteiről könnyedén tájékozódhatunk, a leírtakat betartva pedig még az újra virágoztatásra is nyílik lehetőség.