Site Overlay

Egy pohár víz, mint természetes hashajtó

A székrekedés nagyon gyakori probléma, ami gyermekeket, serdülőket, felnőtteket és időseket egyaránt érint. Egy természetes hashajtó segíthet megszabadulni a kellemetlenségektől. Székrekedés alatt azt a helyzetet értjük, amikor a székletürítés heti 3 alkalomnál ritkábban történik. Az állapot számos betegség következménye lehet, amelyek között ott szerepel a cukorbetegség, vastagbél- és végbél betegségek, magnézium- és káliumhiány, illetve egyes neurológiai betegségek is. A kialakulásában szerepet játszhat a WC-n való hosszantartó ülés, a széklet hosszantartó nyomkodása vagy a székletürítés szándékos visszatartása is.

A bélproblémák nagyon gyakori oka azonban a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a vízhiány. Az egyik leggyakoribb ok mégis az élelmi rostok hiánya. Ezek a bélrendszer és az egész emésztőrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. A rostok egyfajta természetes hashajtók, amelyek kefeként söprik ki a bélből az emésztetlen ételmaradékokat, így megelőzve a székrekedést.

A vastartalmú ételeket kisebb ménnyiségben kell fogyasztani

Tulajdonságainak köszönhetően, a vas kétségtelenül az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alapja. Mind a hiánya, mind a többlete nem jó a szervezetnek. Mivel a vas legjobban fogyasztva szívódik fel, hasznos, ha ismerjük, melyek azok a vastartalmú ételek, amelyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák. Mielőtt a vastartalmú ételekről beszélnénk, érdemes rámutatni, miért olyan fontos az emberi szervezetnek.

Ennek az alapvető fontosságú mikrotápanyagnak a feladatai közé tartozik a vörösvérsejtek előállításában való részvétel, amelyek hemoglobint tartalmaznak és a szervezet minden sejtjének oxigénellátásáért felelősek. A napi vasszükséglet függ bizonyos tényezőktől, többek között az életkortól, a nemtől és az aktuális egészségi állapottól. Minden étrend vagy inkább adott étkezési mód meghatároz bizonyos szabályokat, amelyeket be kell tartani a kívánt eredmények elérése érdekében. A vastartalmú ételeket nem szabad bőségesen fogyasztani, mivel a szervezet nem képes egyszerre nagyobb adagokat felhasználni.