Site Overlay

Dacia lemezfelni: csapágyak és gömbfejek

A lemezfelnik, akárcsak az alumínium tárcsák felszerelésekor, általában gondban vannak a vevők, amikor az ET számról van szó. Például egy Dacia lemezfelni pár milliméteres eltérése a megszokottól biztosan nem fog nagy gondot okozni. Ugyanakkor egy drasztikus változás, a nyomtáv szélesítése a normál határokon kívül, bizony nem fog kedvezni a kocsinak.

A Dacia lemezfelni ilyen módon elvégzett felszerelését követően azonnal érezni lehet, hogy másképp teljesít a kocsi. A verda ekkor a kelleténél többször mászik be a nyomvályúkba, a kormány sokkal jobban rángat és a határ közelében kiszámíthatatlanul viselkedik.

Az extrémebb ET értékkel rendelkező Dacia lemezfelni nem mellesleg csökkenti a csapágyak és gömbfejek élettartamát is. A szakértők arra azonban felhívják a figyelmet, hogy ezek a hatások attól is függnek, hogy milyen kocsiról van szó. Vannak olyan járgányok, amelyek jobban viselik ezeket a változtatásokat.

De aki biztosra szeretne menni, az jól teszi, ha nem rondít bele az érzékeny egyensúlyba. A gyári Dacia lemezfelni ET számhoz ragaszkodni a legjobb döntés. Ha pedig ezen változtatni kell, akkor csakis pár milliméter jöhet szóba. Ha valakinek egy nagy ET-s tárcsája van, akkor ugye megnő a kísértés, hogy egy nyomtáv szélesítővel, pogácsával segítsen a helyzeten.

Akárcsak a Dacia, úgy a Fiat Punto felni nyomtávjának a szélesítése sem egy rossz terv elméletben, ugyanis ha a szaki pontosan dolgozik és méretre esztergálja azt, akkor még be is lehet lőni a gyári ET számot. Legfeljebb a Fiat Punto felni megköveteli majd a hosszabb kerékcsavarokat.

Azonban itt sem árt óvatosnak lenni, hiszen néhány milliméter alárakásból a legritkább esetben születik baj, de a masszív, 2-3 centis pogácsák egészen fura dolgokat tudnak okozni. A Fiat Punto felni osztókörénél és lyukszám módosítójánál is pontosan ez a helyzet.

Ezeket a tárcsa helyére felcsavarozva teljesen idegen felniket is fel lehet tenni az autóra. Azt észben kell mondjuk tartani, hogy a csavarfejek és az alattuk szükséges rész miatt nem lehet ezeket elég vékonyra kihozni úgy, hogy tökéletes legyen a végeredmény. A Fiat Punto felni megvételekor ezt tudni kell.