Site Overlay

A motorolaj 10w40 feladata és típusai

A technika rohamos fejlődésének köszönhetően számtalan olyan gépezet látott napvilágot, aminek a működéséhez elengedhetetlenek a különféle adalékanyagok és kenőanyagok. A belsőégésű motorok felfedezése óta hatalmas előrelépés ment végbe ezen a területen. Sok esetben már kötelezőnek bizonyul a motorolaj 10w40 használata, ami temérdek előnnyel rendelkezik, így védve meg a rendszert.
Milyen fő feladata van ennek? A legfontosabb funkciója kétségtelenül az, hogy a fém felületek közötti súrlódást minimalizálja. A hő elvezetése nélkül ugyanis gyorsan besülnének a különböző alkatrészek. Természetesen a mai modern motorolaj 10w40 fő feladata továbbá az is, hogy az alkatrészeket tisztán tartsa, a kisebb réseket betömje, illetve nagyfokú korrózió elleni védelmet garantáljon.

Milyen változatai vannak ennek? Létezik ásványi, szintetikus és részben szintetikus motorolaj 10w40. A felhasználási területeit tekintve van négy- és kétütemű. A különböző kerti szerszámokban, akárcsak a láncfűrészben, fűnyíróban, permetezőben általában a kétütemű kiviteleket alkalmazzák az üzemanyaghoz való közvetlen keverés által.