Site Overlay

A megfelelő technikával lehetséges az olcsó házépítés

A legtöbben olyan otthont szeretnénk, ami maximálisan az igényeink szerint van kialakítva, ám ez többnyire csak akkor lehetséges, ha már az alapoktól az elképzeléseink alapján készül minden része. Az olcsó házépítés sokaknak álom marad csupán, hiszen az építőanyagok árai soha nem látott szinten vannak, arról nem is beszélve, hogy a munkaerő hónapról-hónapra drágább. Ráadásul kalkulálni sem egyszerű, lévén mindig közbejön valamilyen váratlan esemény, ami még tovább emeli az amúgy is tetemes költségeket. Szerencsére mind a mai napig létezik kiváló alternatíva, ha a cél az olcsó házépítés.

A könnyűszerkezetes megoldások számtalan olyan munkafázistól megkímélnek bennünket, amelyek nem csupán roppant időigényesek, de felettébb drágák is. A készházak gyártási költségeinek optimalizálása elsősorban az automatizmusnak köszönhető. Az olcsó házépítés titka ilyenkor csupán annyi, miszerint a legfőbb elemeket ipari környezetben előre legyártják és az építkezés gyakorlatilag ezek összeillesztésében merül ki. Noha házilag ez nem megoldható, de a módszer annyira hatékony, hogy a hagyományos kivitelezést játszva maga mögé utasítja a szükséges ráfordítás tekintetében. Ugyanakkor, érdemes észben tartani, hogy olcsó házépítés nemcsak a könnyűszerkezetes megoldással lehetséges.

A tradicionálisnak tekinthető vályogház ugyanis több szempontból is kitűnő választás lehet. Egyfelől maga az építőanyag is olcsó, ezért a beruházás mértéke könnyedén kordában tartható. Sokkal fontosabb azonban az, hogy a vályogház ökológiai lábnyoma alacsony, mindamellett az anyaga helyben kitermelhető és szükség esetén újra felhasználható. Azt se felejtsük el, miszerint nem véletlenül terjedt el és vált ennyire népszerűvé a múlt században. A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy egész évben szabályozza a beltér páratartalmát, méghozzá egy mikroklíma létrehozásával.

Ennek köszönhetően a vályogház nyáron hűvös, télen pedig kellemesen meleg. Mindemellett a falazat a levegőben szálló porszemeket is megköti, így tisztítva azt, sőt, roppant egyszerűen formázható, hiszen mindössze csak vizet kell hozzáadni és máris képlékennyé válik. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a vályogház hátulütőiről sem. Ez az építőanyag ugyanis rendkívül érzékeny a nedvességre, így fokozottan védeni kell az időjárás viszontagságaitól, illetve a talajvíz káros hatásaitól. Ezt kiküszöbölendő, érdemes speciális szigeteléssel ellátni a falakat, ehhez azonban mindenképpen szakember segítségére lesz szükség, ugyanis a hagyományos módszerek itt nem alkalmazhatóak.