Site Overlay

A kalózok itala a rum

Minden éghajlatnak megvan a tipikus itala. Ha az északi népre gondolunk, akkor a vodka jut eszünkbe, ha a vadnyugatra, akkor a whisky, ha pedig a Karib-tenger térségre, akkor a rum.

Az eleinte a kalózok által fogyasztott szeszesital ma is rengeteg tengeren játszódó filmben visszaköszön, ami nem csoda, hiszen abból a térségből származik, ráadásul ma is ott a legfelkapottabb.

Ennek nagyon egyszerű magyarázata van. A rum cukornádból készül, ami főleg Amerika néhány régiójára jellemző, ezért Európába is onnan jutott el. A cukornád feldolgozásakor egy melasz nevű anyag keletkezik, amit ezután csak le kell párolni a végleges égetett szeszhez.

A rum önmagában is kitűnően fogyasztható, ám koktélok alapanyagaként terjedt el az egész világon. Egyik legismertebb fajtája talán a Mojito, amit szinte biztosan legalább egyszer kipróbáltunk. A rum különlegessége, hogy a konyhában más szerepet is betölt. Főzéshez, leginkább desszertek készítésekor kerül az asztalra. Ilyen lehet a rumos golyó vagy más torták megbolondítója.