Site Overlay

A hűtőfolyadék kettős szereppel bír

A belső égésű motorok működési elvének az alapja, hogy az üzemanyag és az oxigén reakciójának következményeként egy nagyon gyors égési folyamat keletkezik. Olyan magas hőmérsékletet eredményez ez a folyamat, hogy a hűtőfolyadék nélkül alig pár perc alatt túlhevülne a motor. A kipufogógázok hőmérséklete elérheti a 650 Celsius-fokot is, de vannak esetek, amikor ez megközelíti az 1000 Celsius-fokot.

Természetesen a hűtéshez szükség van egy speciális folyadékra. A legbiztosabb megoldást a fagyálló hűtőfolyadék jelenti. Ennek a lényege, hogy olyan helyekről vezeti el a hőt, ami kritikusnak számít. Hiába az egyik legfontosabb alapanyaga a víz, nem lehet rá azt mondani, hogy hűtővíz, hiszen egy roppant sajátos összetétellel rendelkezik.

A legfontosabb szerepe a motor és egyéb alkatrészek hűtése, azaz a megfelelő hőmérséklet-szabályozás. A hűtőfolyadék másodlagos célja a hűtőrendszer fém alkatrészeinek a korrózió-védelme. Amikor a termék kiválasztására kerül sor, fontos odafigyelni, hogy valóban fagyálló legyen.