Site Overlay

A gyerektartás és a legfőbb fogalmak

A házastársak válása sosem egy kellemes folyamat, főleg ha egy gyermek vagy gyermekek is érintettek a témában. A gyerektartás megállapításának kérdésköre igen sokrétű. Elsődleges szempont, hogy a szülők igyekezzenek egymás között megállapodni az összegben.

Ez azonban nem mindig olyan egyszerű, ezért sok esetben a gyerektartás pontos összegéről végül a bíróság dönt. De milyen szempontokat is vesznek figyelembe a döntés meghozatala előtt?

A gyermek vagy gyermekek életkora, szükségletei, a szülők jövedelmi viszonyai, vagyoni helyzete, illetve a gyermekre jutó szociális támogatások, mint például a családi pótlék és minden egyéb jövedelem vizsgálata alapján dönti el a bíróság, hogy mekkora legyen a pontos összeg.

Mindezek figyelembevételével a tartásdíj összege általában, egy átlagos jövedelem esetében, körülbelül a beérkező jövedelem 15-25%-a szokott lenni. Ahhoz, hogy ne érjen minket meglepetés a témával kapcsolatban, igen fontos tisztában lennünk bizonyos fogalmakkal, amelyek segítenek eligazodni a gyerektartással kapcsolatos jogszabályok dzsungelében.

A rászorultság vélelme, a szülő tartási kötelezettsége, az egyösszegű gyerektartás fizetésének lehetősége mind idetartoznak. Minden további fontos részletet tartalmazó leírást megtalál a Vidákovics & Partners Ügyvédi Iroda oldalán.